wtorek, 30 grudnia 2014

151. Biszkopt czekoladowy z wiśniami

Słodko na zakończenie roku i ten nowy nadchodzący. Tym razem jedno z moich ulubionych połączeń czekolada i wiśnie.


Biszkopt (forma ok 25 cm średnicy)

- 5 jajek
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- pół tabliczki czekolady
- 1/4 szklanki kakao

Masa wiśniowa

- słoik kompotu wiśniowego, najlepiej z wiśni drylowanych

- żelatyna ok 2 łyżeczek

Masa serowa

- 250 g serka mascarpone

- 100 ml śmietanki 30%

- 2 łyżeczki cukru pudru

Krem budyniowy

- budyń śmietankowy

- 1 ½ szklanki mleka

- 50 g masła

- czekolada do starcia



Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli), następnie ciągle ubijając lub miksując dodajemy stopniowo cukier. piana. Mieszamy łyżką dodając po kolei żółtka, a następnie cały czas mieszając delikatnie i małymi porcjami dodajemy mąkę przesianą z kakao i startą czekoladą. Przelewamy masę do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.

Po wystygnięciu przekrajany go na dwie części.

Wiśnie odsączamy. Kompot zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do tężenia. Na spodnią część biszkoptu wykładamy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy w chłodne miejsce.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone. Po czym wykładamy na stężałą galaretkę z wiśniami. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu.

Na mleko gotujemy budyń, gdy lekko przestygnie ucieramy z masłem. Masą smarujemy wierzch biszkoptu i oprószamy wiórkami startej czekolady. Całość wstawiamy do lodówki, żeby wszystko ładnie stężało.

Potem już znika nie wiadomo kiedy ;)


Takimi o to smakami życzę Wam wszystkim wspaniłałego Nowego Roku.

11 komentarzy:

  1. Mniam, mniam :) Ale pyszotka :)
    Radosnego i szczęśliwego Nowego Roku
    z marzeniami o które warto walczyć,
    z radościami którymi warto się dzielić,
    z przyjaciółmi z którymi warto być
    i z nadzieją bez której nie da się żyć!
    A poza tym TWÓRCZEGO Nowego Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczęśliwego Nowego Roku.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam :) Szczęśliwego Nowego Roku! Spełnienia marzeń! pozdrawiam Sylwuska

    OdpowiedzUsuń
  4. Również uwielbiam to połączenie! Musi być pyszne! W Nowym Roku życzę dużo inspiracji, czasu na ich realizację, czasu dla siebie i bliskich oraz spełnienia w każdej dziedzinie życia!Pozdrawiam ciepło!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niech Nowy Rok zabłyśnie dla Was tęczy kolorami
    I rozsypie się nad głowami szczęście i uśmiechów moc
    I niech zostanie na 12 miesięcy z Wami
    Nie tylko w tę Sylwestrową noc.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie! :) Szczęśliwego 2015! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm ciasto wygląda bardzo apetycznie :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Biszkopt czekoladowy to świetna baza dla wielu dodatków i różnorodnych kremów. Niestety wcale nie jest prosto upiec idealny biszkopt czekoladowy ale z pewnością wskazówki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ ułatwiają to zadanie. Polecam wszystkim fanom czekoladowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...