Słodko na zakończenie roku i ten nowy nadchodzący. Tym razem jedno z moich ulubionych połączeń czekolada i wiśnie.
Biszkopt (forma ok 25 cm średnicy)
- 5 jajek
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- pół tabliczki czekolady
- 1/4 szklanki kakao
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- pół tabliczki czekolady
- 1/4 szklanki kakao
Masa wiśniowa
- słoik kompotu wiśniowego,
najlepiej z wiśni drylowanych
- żelatyna ok 2 łyżeczek
Masa serowa
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem budyniowy
- budyń śmietankowy
- 1 ½ szklanki mleka
- 50 g masła
- czekolada do starcia
Oddzielamy żółtka od białek. Białka
ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli), następnie ciągle ubijając
lub miksując dodajemy stopniowo cukier. piana. Mieszamy łyżką
dodając po kolei żółtka, a następnie cały czas mieszając
delikatnie i małymi porcjami dodajemy mąkę przesianą z kakao i
startą czekoladą. Przelewamy masę do tortownicy i pieczemy ok. 30
minut w 170 stopniach.
Po wystygnięciu przekrajany go na dwie
części.
Wiśnie odsączamy. Kompot zagotowujemy
i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do tężenia. Na spodnią
część biszkoptu wykładamy wiśnie i zalewamy je tężejącą
galaretką. Wstawiamy w chłodne miejsce.
Śmietankę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone. Po czym wykładamy na
stężałą galaretkę z wiśniami. Przykrywamy drugą połówką
biszkoptu.
Na mleko gotujemy budyń, gdy lekko
przestygnie ucieramy z masłem. Masą smarujemy wierzch biszkoptu i
oprószamy wiórkami startej czekolady. Całość wstawiamy do
lodówki, żeby wszystko ładnie stężało.
Potem już znika nie wiadomo kiedy ;)
Takimi o to smakami życzę Wam wszystkim wspaniłałego Nowego Roku.
Pyszności widzę. Mniam.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) Ale pyszotka :)
OdpowiedzUsuńRadosnego i szczęśliwego Nowego Roku
z marzeniami o które warto walczyć,
z radościami którymi warto się dzielić,
z przyjaciółmi z którymi warto być
i z nadzieją bez której nie da się żyć!
A poza tym TWÓRCZEGO Nowego Roku!!!
Szczęśliwego Nowego Roku.
OdpowiedzUsuńmniam mniam :) Szczęśliwego Nowego Roku! Spełnienia marzeń! pozdrawiam Sylwuska
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam to połączenie! Musi być pyszne! W Nowym Roku życzę dużo inspiracji, czasu na ich realizację, czasu dla siebie i bliskich oraz spełnienia w każdej dziedzinie życia!Pozdrawiam ciepło!!!
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze w Nowym Roku. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNiech Nowy Rok zabłyśnie dla Was tęczy kolorami
OdpowiedzUsuńI rozsypie się nad głowami szczęście i uśmiechów moc
I niech zostanie na 12 miesięcy z Wami
Nie tylko w tę Sylwestrową noc.
Wygląda smakowicie! :) Szczęśliwego 2015! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmm ciasto wygląda bardzo apetycznie :).
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBiszkopt czekoladowy to świetna baza dla wielu dodatków i różnorodnych kremów. Niestety wcale nie jest prosto upiec idealny biszkopt czekoladowy ale z pewnością wskazówki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ ułatwiają to zadanie. Polecam wszystkim fanom czekoladowych wypieków.
OdpowiedzUsuń