Sezon truskawkowy i u nas nie mógł obejść się bez ciasta z truskawkami
Smaczne, szybkie i bardzo proste:
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka cukru
250g margaryny lub masła
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwa, owijamy folią i wkładamy na kwadrans do lodówki.
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu wiśniowego
1/2 szklanki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
truskawki
Przygotowujemy budynie. Kruchym ciastem wyklejamy spód blachy. Rozsmarowujemy budyń, na którym układamy truskawki krojone na ćwiartki lub połówki. Na wierzch ścieramy na tarce drugą połowę ciasta.
Pieczemy ok 30 minut w 220 stopniach.
A oto oko w oko z Cześkiem:
Aż się chce poleniuchować.
Przepis na ciasto brzmi bardzo ciekawie! A jak wygląda...:)) Zdjęcie Cześka rozkoszne.:)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńCiasto banalne do zrobienia... Niestety nie dla mnie do jedzenia... :(
OdpowiedzUsuńCzechu!!!! <3 Uwielbiam ten jego różowy nosek... :P
Wiem Kamcik, wątpię żebyś kiedykolwiek przekonała się do budyniu
UsuńJak słodki Czesiek, chyba słodszy od ciasta :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPycha, Martyna już by to ukradła Ci i pół blachy sama zjadła ;)
OdpowiedzUsuńA ile dać masła do tej masy BUDYNIOWEJ
OdpowiedzUsuńbo chcę dziś sprubować upiec Twoje ciacho
bo wygląda pysznie :D pozdrówki ślę ;)))
Tym razem nie dodawałam masła bo budyń wyszedł dość gęsty. Dodaje wtedy ok 150gram, ale jak widzę że jest już gęsta to czasami mniej.
UsuńSmacznie i zachęcająco wygląda, a sam przepis wydaje się łatwy i szybki. Może i ja się skuszę :)
OdpowiedzUsuń