sobota, 29 czerwca 2013

96. Letnie ciasto

Sezon truskawkowy i u nas nie mógł obejść się bez ciasta z truskawkami
Smaczne, szybkie i bardzo proste:
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka cukru
250g margaryny lub masła
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwa, owijamy folią i wkładamy na kwadrans do lodówki.
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu wiśniowego
1/2 szklanki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
truskawki
Przygotowujemy budynie. Kruchym ciastem wyklejamy spód blachy. Rozsmarowujemy budyń, na którym układamy truskawki krojone na ćwiartki lub połówki. Na wierzch ścieramy na tarce drugą połowę ciasta.
Pieczemy ok 30 minut w 220 stopniach.

A oto oko w oko z Cześkiem:
Aż się chce poleniuchować.

10 komentarzy:

  1. Przepis na ciasto brzmi bardzo ciekawie! A jak wygląda...:)) Zdjęcie Cześka rozkoszne.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto banalne do zrobienia... Niestety nie dla mnie do jedzenia... :(
    Czechu!!!! <3 Uwielbiam ten jego różowy nosek... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Kamcik, wątpię żebyś kiedykolwiek przekonała się do budyniu

      Usuń
  3. Jak słodki Czesiek, chyba słodszy od ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, Martyna już by to ukradła Ci i pół blachy sama zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile dać masła do tej masy BUDYNIOWEJ
    bo chcę dziś sprubować upiec Twoje ciacho
    bo wygląda pysznie :D pozdrówki ślę ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym razem nie dodawałam masła bo budyń wyszedł dość gęsty. Dodaje wtedy ok 150gram, ale jak widzę że jest już gęsta to czasami mniej.

      Usuń
  6. Smacznie i zachęcająco wygląda, a sam przepis wydaje się łatwy i szybki. Może i ja się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...